Canmore Public Library

Canmore Public Library 2018-01-25T15:18:24+00:00

Project Description

The Challenge

Canmore Public Library was outgrowing its building in the base of the Rocky Mountains, and had an exciting opportunity to move into a brand new community recreation centre. The architecture and design are beautiful, and the Library’s goal was to have the furnishings stay consistent with the stone work, warm rustic woods, and open, airy space. Often in the midst of Library design and construction, functionality for both staff and patrons can be compromised. The Canmore Librarians needed to ensure these important factors would not be overlooked, while still enhancing the theme of the Library.

The Solution

The library expert at Foothills Systems got involved in the planning stages to ensure the interests of the Librarians were protected. We helped create a layout that offered something for everyone- ample shelf space for the library to grow into, lounge style areas for quiet, comfortable reading, study carrels that minimize distractions in low traffic areas, and a large children’s area complete with colourful and robust furniture. The wood shelving from Jasper echoes the exposed wood details of the building, new lounge seating matches existing furniture, and a mix of folding tables and stacking chairs make a breakout room functional and flexible. The staff can now enjoy their new work-space as much as their loyal patrons do.

Photos