Library

/Library
Library 2017-04-07T16:22:04+00:00
2017-04-10T13:23:28+00:00

Lloydminster Public Library

Most of us have heard the expression “Change is inevitable, progress is optional”. Ron Gillies, Head Librarian at the Lloydminster Public Library, needed a progressive solution for his problem. The library was no longer just a collection of books and a place to study; it had become a community learning centre for multicultural connections, collaboration, digital enlightenment, creation, imagination and discovery. A place for exchanging ideas and information, not just finding them. To embrace all these aspirations, he needed more space – but on a very tight budget expansion was not an option.

2018-01-25T15:18:24+00:00

Canmore Public Library

Canmore Public Library was outgrowing its building in the base of the Rocky Mountains, and had an exciting opportunity to move into a brand new community recreation centre. The architecture and design are beautiful, and the Library’s goal was to have the furnishings stay consistent with the stone work, warm rustic woods, and open, airy space. Often in the midst of Library design and construction, functionality for both staff and patrons can be compromised. The Canmore Librarians needed to ensure these important factors would not be overlooked, while still enhancing the theme of the Library.

2017-04-07T16:22:09+00:00

High River Public Library

The High River Library in southern Alberta needed to create more storage space for their growing collection of books. While a renovation is on the horizon, they urgently needed to create space for more shelving. A major goal was to have it match their existing shelving. They were also looking for creative ways to drive patronage, which would in turn increase revenue and funding for future projects.

2017-04-07T16:22:09+00:00

Okotoks Public Library

Okotoks Public Library had previously installed a mobile system to address their storage woes, but already the mobile system was maxed out. They had no additional space to assign storage to, unless they could add on to the system itself. As their collection grew, they required more shelf space in the public area of the library as well. Could they find an add on to the mobile that matched the current system? Could they afford to do everything at one time?

2017-04-07T16:22:09+00:00

Ambrose University College

The Ambrose University College had an extensive collection of learning materials: one hundred and sixty thousand volumes and counting. They had to share a fifteen thousand square foot space with over two-hundred study carrels and all related administrative offices. The volume of learning materials alone was too great to fit into the space with conventional shelving. Expansion of the building was far too costly, and moving the study areas and offices away from the library would cause even more challenges, costing more money and stifling workflow.

2017-04-07T16:22:09+00:00

Carleton University

A Southern Alberta high school was out of space for their sports equipment in the gymnasium. The overflow of equipment was posing a significant safety risk to staff and students, and the disorganization made access extremely inefficient, wasting valuable learning time. The storage room had nowhere to expand, and re-purposing another room was out of the question as space was at a premium already.

2017-04-07T16:22:09+00:00

Fort McMurray Public Library

Fort McMurray’s beautiful library was constructed as part of a recreation complex, to be the premiere community space in town. Spacious and grand, the library features wall to wall, floor to ceiling glass windows, curved, modern steel architecture, and vastly open, airy space. Foothills Systems was honored to transform it into the community’s living room.

2017-04-07T16:22:09+00:00

Mary C. Moore Public Library

The new Lacombe Memorial Centre was selected to house the modern, Mary C. Moore public library. To match the “Turn of the century” building design, the interior of the library needed to have special attention given to the furnishings. The interior furnishings needed to be user friendly, academically functional and reflect the special attention given to the building design and details.

2017-04-07T16:22:09+00:00

Taber Public Library

In rural Alberta, a forward looking town had outgrown their existing Library facility. They needed additional collection space, user specific library furnishings, and specialty shelving to meet the diverse needs of their changing community.

2017-04-07T16:22:09+00:00

University of Northern BC

The Geoffrey R. Weller Library on the beautiful UNBC campus was rapidly running out of space to store their journal collection. They were forced to think outside the box, as a costly expansion was not a viable solution, and off-site storage would limit access and hinder workflow. They had already invested in the static shelving that was in use, so spending additional money on replacement shelving would be costly and wasteful.

2017-04-07T16:22:09+00:00

Winnipeg’s Millennium Library

Winnipeg Public Library was ready for a brand new, central library that would bring students, families, and the community together in the downtown core. Their vision was an open, airy library, constructed of steel and glass that would allow natural light to pour in. Vaulted ceilings and terraced workstations would add flow, while having elements of separation for their patrons who needed a quiet, private space to relax or study.

2017-04-07T16:22:09+00:00

Yellowknife Legislative Library

The Yellowknife Legislative library is a rarity. Beautifully constructed of circular glass and steel, it’s an ambitious project in a remote area. The library provides information and reference to members of the legislative assembly, their staff, and the government of the North West Territories. The architecture allows light to pour in at many angles, something that needed to be considered in the furnishings so it would be uninhibited. They required capacity for their extensive collections, and working furniture for their offices and work spaces, that would complete the vision for the facility.

2017-04-13T09:32:43+00:00

George Washington University Hospital Library

The George Washington University Hospital admits nearly twelve thousand patients each year, and every patient is entitled to confidentiality. The hospital required a storage system that would follow their strict privacy guidelines in a limited space; with growing in-patient and out-patient records, analysis charts, admission folders, and various other medical documentations. All these were kept in end-tab files and on CD-ROMs in the Health Management Department. Space in the new storage area was simply not adequate for rotary style shelving, and mobile shelving was not an option.

2017-04-07T16:22:13+00:00

Law Library

A prestigious Vancouver law firm asked their interior design team for a corporate library that would leave a strong, lasting impression with clients. They needed it to fit into half the space of their current library, while maintaining the capacity. The library had to reflect Quality, Strength, Order and Efficiency– values the firm took pride in.